Skocz do zawartości


Zdjęcie

Przeniesienie produktów do presty 1.7


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 berny

berny

    Początkujący

  • Members
  • Pip
  • 19 postów
  • PrestaShop:1.6

Napisano 09 styczeń 2017 - 10:41

Witam.

 

Jak przenieść produkty wraz z opisami i zdjęciami z presty 1.6 do 1.7

 

Próbowałem przenieść całą bazę przez phpMyadnin ale po jej przeniesieniu nie mogę zalogować się do admina a od strony klienta wyświetla się biała strona.

Zmieniłem w ps_shop_url witrynę

Próbowałem zmienić dane w settings.inc.php ale tam jest tylko 

 

                                 <?php
                                 //@deprecated 1.7

 

Próbowałem również eksportować plik CSV z presty 1.6 ale gdy zaznaczam opcję produkty to eksportują się ale bez opisów i tylko z jednym zdjęciem.

 

Proszę o pomoc



#2 sower

sower

    Guru

  • Moderatorzy
  • 4201 postów
  • Location3miasto
  • PrestaShop:1.2, 1.3, 1.4, 1.5, 1.6

Napisano 09 styczeń 2017 - 14:50

może prościej

zrób ugrade na tej 1.6 do 1.7 i po problemie

 

przeniesienie bazy danych jest złym pomysłem - z prostej przyczyny - bazy między wersjami się różnią


468x60.jpg

468x60_pl.gif

 

QUICK PRESTA SUPPORT:  gg 45116037
SKLEPY  MODUŁY INTEGRACJE  POMOC TECHNICZNA


#3 berny

berny

    Początkujący

  • Members
  • Pip
  • 19 postów
  • PrestaShop:1.6

Napisano 09 styczeń 2017 - 17:32

Z tego co wiem to jeszcze nie ma możliwości udrade z 1.6 do 1.7 ?

#4 sower

sower

    Guru

  • Moderatorzy
  • 4201 postów
  • Location3miasto
  • PrestaShop:1.2, 1.3, 1.4, 1.5, 1.6

Napisano 09 styczeń 2017 - 17:57

hm........... a skąd tą "wiedze" posiadasz?

 

Standardowy moduł 1-click upgrade w wersji 2.0.2 (2016-12-29) - pozwala na upgrade do 1.7.0.3


468x60.jpg

468x60_pl.gif

 

QUICK PRESTA SUPPORT:  gg 45116037
SKLEPY  MODUŁY INTEGRACJE  POMOC TECHNICZNA


#5 berny

berny

    Początkujący

  • Members
  • Pip
  • 19 postów
  • PrestaShop:1.6

Napisano 09 styczeń 2017 - 18:26

Tak masz rację znalazłem i zainstalowałem ale po instalacji gdy klikam w instalację modułu dostaje komunikat

 

"Następujące moduły mogą być zainstalowane niepoprawnie:

  • autoupgrade :
        Wersja Twojego modułu nie jest zgodna z Twoją wersją PrestaShop."


#6 sower

sower

    Guru

  • Moderatorzy
  • 4201 postów
  • Location3miasto
  • PrestaShop:1.2, 1.3, 1.4, 1.5, 1.6

Napisano 09 styczeń 2017 - 19:24

a którą wersję presty masz?


468x60.jpg

468x60_pl.gif

 

QUICK PRESTA SUPPORT:  gg 45116037
SKLEPY  MODUŁY INTEGRACJE  POMOC TECHNICZNA


#7 berny

berny

    Początkujący

  • Members
  • Pip
  • 19 postów
  • PrestaShop:1.6

Napisano 09 styczeń 2017 - 19:31

1.6.1.10



#8 sower

sower

    Guru

  • Moderatorzy
  • 4201 postów
  • Location3miasto
  • PrestaShop:1.2, 1.3, 1.4, 1.5, 1.6

Napisano 09 styczeń 2017 - 19:53

hm.......... z tego co widzę, to dla 1.6 na stronie presty jest jeszcze dostępna stara wersja modułu tzn 1.6.7

nie wiem z jakiego to powodu jeszcze nie opublikowali wersji 2.0.2 dla 1.6 ;) - pewnie dla tego, że 1.7 jest z d...py i nie chcą pozwolić aby ludzie sobie problemów narobili ;)

 

masz 2 rozwiązania -> 1. poczekać na zaktualizowanie modułu 

2. zmodyfikować moduł zmieniająć

$this->ps_versions_compliancy = array('min' => '1.7.0.0', 'max' => _PS_VERSION_);

na

$this->ps_versions_compliancy = array('min' => '1.6.0.0', 'max' => _PS_VERSION_);

 

ewentualnie

zainstalować  wersję modułu 1.6.7 i przez ftp podmienić pliki w katalogu modułu

 

Punkt 2 przećwiczony przy aktualizacji 2 sklepów z 1.6 do 1.7 oczywiście nie obyło się bez problemów

 

tak p.s

 

to przy okazji poruszania tematu wersji 1.7 - to stanowczo odradzam czy to upgrade czy stawianie sklepu na tej wersji - patrząc na ilość błędów i samom architekturę silnika i templetki to robi się z tego jakiś przeładowany kombajn  dodatku obciążony brakiem kompatybilności wstecznej.

Co z tego wynika dla przeciętnego użytkownika - dla tych, którzy mają już sklepy na starszych wersjach - koszt migracji do 1.7 wzrasta mogę śmiało zaryzykować twierdzenie, że 2-3 krotnie. A samo wdrożenie nowego sklepu na 1.7 także będzie droższe.

Idąc dalej - presta w wersji 1.7 ma już wymagania dotyczące "serwera" porównywalne do Magento a co za tym idzie jeżeli dla małego czy średniego sklepu wystarczał jakiś dobry współdzielony hosting to niestety dla 1.7 potrzebny już będzie VPS - czyli 3-5 krotnie droższy hosting.

 

To tyle w temacie 1.7


468x60.jpg

468x60_pl.gif

 

QUICK PRESTA SUPPORT:  gg 45116037
SKLEPY  MODUŁY INTEGRACJE  POMOC TECHNICZNA


#9 berny

berny

    Początkujący

  • Members
  • Pip
  • 19 postów
  • PrestaShop:1.6

Napisano 09 styczeń 2017 - 19:59

Mam dylemat ponieważ stawiam drugi sklep (pierwszy z innym asortymentem prowadzę od kilku lat na preście obecnie 1.6) i pomyślałem że jak i tak robię wszystko od podstaw to może by już go postawić na 1.7 choć wiem że początki nowych wersji są bardzo problematyczne.Co radzisz abym zrobił.



#10 ircykk

ircykk

    Administrator

  • Administrators
  • 4979 postów
  • PrestaShop:1.5, 1.6

Napisano 09 styczeń 2017 - 20:07

To że nie ma kompatybilności wstecznej to akurat dobrze, trzeba zerwać z częścią zaszłości.

Z 1.7 będą problemy na początku jak zawsze i trzeba się z tym liczyć, jeśli godzisz się na to, to można się bawić ale trzeba na bieżąco aktualizować sklep przynajmniej przez pierwsze miesiące. 



#11 berny

berny

    Początkujący

  • Members
  • Pip
  • 19 postów
  • PrestaShop:1.6

Napisano 09 styczeń 2017 - 20:08

A jeśli chciał bym przenieść produkty, zdjęcia i opisy przez podmianę tabel z 1.6 do 1.7 to można to zrobić ?

 

Bo mam około 160 produktów z opisami i zdjęciami dodane do nowego sklepu i szkoda by było dodawać je od nowa.



#12 sower

sower

    Guru

  • Moderatorzy
  • 4201 postów
  • Location3miasto
  • PrestaShop:1.2, 1.3, 1.4, 1.5, 1.6

Napisano 09 styczeń 2017 - 21:11

możesz zrobić upgrade - ale to ryzykowne bez odpowiedniej wiedzy

albo poszukać jakiegoś "narzędzia"

albo zlecić to komuś

 

możesz jeszcze pobawić się w eksportowanie danych z bazy 1.6 i po ich zmodyfikowaniu zaimportowanie ich do bazy sklepu na 1.7


468x60.jpg

468x60_pl.gif

 

QUICK PRESTA SUPPORT:  gg 45116037
SKLEPY  MODUŁY INTEGRACJE  POMOC TECHNICZNA


#13 sower

sower

    Guru

  • Moderatorzy
  • 4201 postów
  • Location3miasto
  • PrestaShop:1.2, 1.3, 1.4, 1.5, 1.6

Napisano 09 styczeń 2017 - 21:14

To że nie ma kompatybilności wstecznej to akurat dobrze, trzeba zerwać z częścią zaszłości.

Z 1.7 będą problemy na początku jak zawsze i trzeba się z tym liczyć, jeśli godzisz się na to, to można się bawić ale trzeba na bieżąco aktualizować sklep przynajmniej przez pierwsze miesiące. 

 

tu masz rację.......... ale czy podążanie w tym samym kierunku co Magento jest dobrym pomysłem..............nie wiem, tak samo jak nie wiem czy nie jestem pewien czy robienie z presty takiego wymagającego/"zasobożernego"systemu jest dobrym pomysłem...................ale co tam

trzeba się przestawić i tyle ;)


468x60.jpg

468x60_pl.gif

 

QUICK PRESTA SUPPORT:  gg 45116037
SKLEPY  MODUŁY INTEGRACJE  POMOC TECHNICZNA





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Hosting zapewnia: Hekko.pl