Skocz do zawartości


Zdjęcie

Atrybuty a filtr nawigacyjny


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
25 odpowiedzi w tym temacie

#1 nikos111

nikos111

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 35 postów

Napisano 23 październik 2016 - 13:55

Witam , 

Mam w sklepie produkty np. kurtki - jeden model w dwóch kolorach . 

Nazwa produktu to :

Kurtka XXX czerwona

Kurtka XXX zielona 

 

Dodaję atrybut o nazwie "kolor kurtki XXX"  oraz jego dwie wartości :czerwona , zielona , pod który "podkładam" zdjęcie w konkretnym kolorze .

Wprowadzam oba produkty z dwoma atrybutami . 

I teraz - skoro nazwa pierwszego produktu to Kurtka XXX czerwona z opcją kolorystyczną zielona to chciałbym , żeby w przypadku kliknięcia (na karcie produktu czerwona) na wersję kolorystyczną zielona , aby przekierowało mnie na produkt Kurtka XXX zielona ! . Inaczej pozostaję na produkcie kurtka czerwona a wyświetla się kolor zielony 

Próbowałem zrobić to przez włączenie filtru nawigacyjnego , link do wartości atrybutu "zielona" jest zapisywany ale przekierowanie nie działa . 

Ktoś ma jakiś pomysł jak rozwiązać ten problem ?



#2 design4VIP

design4VIP

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 344 postów
  • PrestaShop:1.4, 1.5, 1.6

Napisano 23 październik 2016 - 17:06

tak patrzac na ten twoj sklep to np. masz 2 produkty kurtke ....Cove Commando oraz .....Cove Corelimey gdzie jedna i druga ma atrybuty jako kolory odnoszace sie do tych produktow. to nie atrybuty. jezeli juz chcesz tak ustawiac to wrzuc sobie jedna kurtke ...Cove i dopiero wybieraj kolory pomiedzy tymi dwoma albo wrzycasz jedna a drugi produkt ustaiwiasz jako powiazany i wtedy masz, wg zalozenia, podlinkowanie pod drugi produkt. atrybuty to calkiem inna bajka.


design4VIP z innej strony...


#3 nikos111

nikos111

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 35 postów

Napisano 23 październik 2016 - 17:56

wrzuc sobie jedna kurtke ...Cove i dopiero wybieraj kolory pomiedzy tymi dwoma albo 

Tak , ale w takim układzie nigdzie nie występuje nazwa koloru produktu , która czasem jest nazwą własną pomagającą w pozycjonowaniu . Czy w Preście można oprócz kolorów , którymi w poim przypadku są miniaturki produktów , wstawić też ich nazwę tak jak w poniższym linku gdzie produkty występują jednak również jako osobne produkty https://www.blue-tom...229085-seaweed/

 

Czy można powiększyć te miniaturki i je podlinkować ?



#4 sower

sower

    Guru

  • Moderatorzy
  • 4208 postów
  • Location3miasto
  • PrestaShop:1.2, 1.3, 1.4, 1.5, 1.6

Napisano 24 październik 2016 - 06:06

ale kolega @design4VIP już napisał jak to zrobić - w najprostszy sposób zastosować funkcję produkty powiązane


468x60.jpg

468x60_pl.gif

 

QUICK PRESTA SUPPORT:  gg 45116037
SKLEPY  MODUŁY INTEGRACJE  POMOC TECHNICZNA


#5 nikos111

nikos111

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 35 postów

Napisano 24 październik 2016 - 08:24

Produkty powiązane znajdują się na samym dole karty produktu . Może się zdarzyć , że odwiedzający nie zejdzie ba dół strony i nie zauważy opcji kolorystycznej . Czy blok produkty powiązane  można przenieść w inne miejsce karty produktu ?



#6 sower

sower

    Guru

  • Moderatorzy
  • 4208 postów
  • Location3miasto
  • PrestaShop:1.2, 1.3, 1.4, 1.5, 1.6

Napisano 24 październik 2016 - 11:23

możesz sobie (o ile masz odpowiednią wiedzę) wstawić gdzie chcesz na karcie produktu - wymaga to niestety modyfikacji kodu


468x60.jpg

468x60_pl.gif

 

QUICK PRESTA SUPPORT:  gg 45116037
SKLEPY  MODUŁY INTEGRACJE  POMOC TECHNICZNA


#7 nikos111

nikos111

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 35 postów

Napisano 24 październik 2016 - 12:30

Nie mam takiej wiedzy więc pozostanę przy standardowy wyglądzie produktów powiązanych .

Przy okazji spytam o moduł wyślij do znajomego . Mam go zainstalowanego i przypiętego do displayHeader a chciałbym przypiąć go do displayRightColumnProduct



#8 sower

sower

    Guru

  • Moderatorzy
  • 4208 postów
  • Location3miasto
  • PrestaShop:1.2, 1.3, 1.4, 1.5, 1.6

Napisano 24 październik 2016 - 13:26

moduł możesz przypiąć tylko do dych hooków, które są zdefiniowane w module  -  w innym przypadku trzeba dopisać obsługę niezdefiniowanego hooka w module


468x60.jpg

468x60_pl.gif

 

QUICK PRESTA SUPPORT:  gg 45116037
SKLEPY  MODUŁY INTEGRACJE  POMOC TECHNICZNA


#9 nikos111

nikos111

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 35 postów

Napisano 24 październik 2016 - 14:42

Skoro jest przypięty do displayHeader a w edycji nie ma możliwości przypięcia go do innych hooków to nic nie zrobię . 

Gdzie wyświetlane są moduły z displayHeader ? Pytam bo nie widzę nigdzie na stronie gdzie on (wyślij do znajomego) się wyświetla . 



#10 design4VIP

design4VIP

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 344 postów
  • PrestaShop:1.4, 1.5, 1.6

Napisano 24 październik 2016 - 16:09

o tym bylo juz wielokrotnie. za przeproszeniem, ale wychodzi Twoja calkowita nieznajomosc podstawy konstrukcji presta a chcialbys zdzialac cuda.... a bez podstaw sie nie da....

 

Header, jak w kazdym szanujacym sie jezyku (podstawy podstaw, czyli np. HTML i jego pochodne), nie sluzy do wyswietlania czegokolwiek tylko jest to, mozna by tak go nazwac, kontener, ktory zbiera cala konfiguracje storny, czyli instaluje dla niej skrypty, style.... (to przede wszystkim robi wlasnie hookHeader w presta, wiec reszty nie rozwijam).

na pewno modul 'wyslij do znajomego' nie jest podpiety tyko i wylacznie pod headera, bo tam tylko lokuje pliki JS czy CSS modulu, a wysweitla sie w hooku zawartym w karcie produktu (ktorys hookExtra.... jak dobrze pamietam) i ten dopiero wyswietla zawartosc szablonu modulu.

 

tak samo jak juz wczsniej wspomnial @sower mozesz sobie go przemiescic w dowolnego hook, pod warunkiem, ze dorzucisz go w kontrolerze modulu (o tym jak to zrobic bylo juz tez wiele wiele razy tak na tym forum, jak i w wielu tutorialach)


design4VIP z innej strony...


#11 sower

sower

    Guru

  • Moderatorzy
  • 4208 postów
  • Location3miasto
  • PrestaShop:1.2, 1.3, 1.4, 1.5, 1.6

Napisano 24 październik 2016 - 19:04

o tym bylo juz wielokrotnie. za przeproszeniem, ale wychodzi Twoja calkowita nieznajomosc podstawy konstrukcji presta a chcialbys zdzialac cuda.... a bez podstaw sie nie da....

 

Header, jak w kazdym szanujacym sie jezyku (podstawy podstaw, czyli np. HTML i jego pochodne), nie sluzy do wyswietlania czegokolwiek tylko jest to, mozna by tak go nazwac, kontener, ktory zbiera cala konfiguracje storny, czyli instaluje dla niej skrypty, style.... (to przede wszystkim robi wlasnie hookHeader w presta, wiec reszty nie rozwijam).

na pewno modul 'wyslij do znajomego' nie jest podpiety tyko i wylacznie pod headera, bo tam tylko lokuje pliki JS czy CSS modulu, a wysweitla sie w hooku zawartym w karcie produktu (ktorys hookExtra.... jak dobrze pamietam) i ten dopiero wyswietla zawartosc szablonu modulu.

 

tak samo jak juz wczsniej wspomnial @sower mozesz sobie go przemiescic w dowolnego hook, pod warunkiem, ze dorzucisz go w kontrolerze modulu (o tym jak to zrobic bylo juz tez wiele wiele razy tak na tym forum, jak i w wielu tutorialach)

 

Że tak napiszę amen ;)


468x60.jpg

468x60_pl.gif

 

QUICK PRESTA SUPPORT:  gg 45116037
SKLEPY  MODUŁY INTEGRACJE  POMOC TECHNICZNA


#12 nikos111

nikos111

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 35 postów

Napisano 24 październik 2016 - 21:42

Dobrze Mistrzowie - znalazłem info jak zaczepić moduł do hooka natomiast przy próbie podpięcia go otrzymuję komunikat Ten moduł nie może zostać przeniesiony do tego zaczepienia. 

przypomnę , że chodzi o moduł WYŚLIJ DO ZNAJOMEGO a hook to DISPLAYRIGHTCOLUMNPRODUCT . 



#13 nikos111

nikos111

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 35 postów

Napisano 24 październik 2016 - 21:47

i jeszcze pytanko dotyczące obramowania tabel . W source kodzie tabela jest z obramowaniem , które jednak nie wyświetla się na stronie . Jakaś podpowiedź ? 



#14 sower

sower

    Guru

  • Moderatorzy
  • 4208 postów
  • Location3miasto
  • PrestaShop:1.2, 1.3, 1.4, 1.5, 1.6

Napisano 24 październik 2016 - 21:50

no dobra a jesteś pewnie, że ten moduł ma zaprogramowaną "obsługę" tego hooka?

 

bo ja tam wiem, że moduł sendtotoafriend ma wbudowaną obsługę hooka header i extraLeft


468x60.jpg

468x60_pl.gif

 

QUICK PRESTA SUPPORT:  gg 45116037
SKLEPY  MODUŁY INTEGRACJE  POMOC TECHNICZNA


#15 nikos111

nikos111

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 35 postów

Napisano 25 październik 2016 - 08:08

Pewien nie jestem ale widziałem w sklepie , że tam był .

 

 

http://bunkierstore....2910081546.html



#16 sower

sower

    Guru

  • Moderatorzy
  • 4208 postów
  • Location3miasto
  • PrestaShop:1.2, 1.3, 1.4, 1.5, 1.6

Napisano 25 październik 2016 - 09:38

jeszcze raz napiszę

 

Moduł sendtoafriend domyślne obsługuje tylko 2 hooki header i extraLeft

return (parent::install() && $this->registerHook('extraLeft') && $this->registerHook('header'));

jeżeli chcesz go wyświetlić na innym hooku to obsługę tego hooka musisz dopisać w kodzie modułu

 

Skoro pojawia ci się komunikat Ten moduł nie może zostać przeniesiony do tego zaczepienia.
to znaczy, że hook do którego chciałeś przypiąć moduł  nie obsługuje tego hooka (patrz wyżej dlaczego )

 

 

i tyle w temacie


468x60.jpg

468x60_pl.gif

 

QUICK PRESTA SUPPORT:  gg 45116037
SKLEPY  MODUŁY INTEGRACJE  POMOC TECHNICZNA


#17 nikos111

nikos111

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 35 postów

Napisano 25 październik 2016 - 10:44

jeżeli chcesz go wyświetlić na innym hooku to obsługę tego hooka musisz dopisać w kodzie modułu

Jasne , jeszcze jak byś podpowiedział jak obsługę tego hooka dopisać do kodu modułu to będę wdzięczny 



#18 sower

sower

    Guru

  • Moderatorzy
  • 4208 postów
  • Location3miasto
  • PrestaShop:1.2, 1.3, 1.4, 1.5, 1.6

Napisano 25 październik 2016 - 11:17

 

jeżeli chcesz go wyświetlić na innym hooku to obsługę tego hooka musisz dopisać w kodzie modułu

Jasne , jeszcze jak byś podpowiedział jak obsługę tego hooka dopisać do kodu modułu to będę wdzięczny 

 

 

na forum już było to opisywane wielokrotnie - poszukaj


468x60.jpg

468x60_pl.gif

 

QUICK PRESTA SUPPORT:  gg 45116037
SKLEPY  MODUŁY INTEGRACJE  POMOC TECHNICZNA


#19 nikos111

nikos111

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 35 postów

Napisano 25 październik 2016 - 15:00

Co to , podchody ? Jacyś harcerze prowadzą to forum ?



#20 sower

sower

    Guru

  • Moderatorzy
  • 4208 postów
  • Location3miasto
  • PrestaShop:1.2, 1.3, 1.4, 1.5, 1.6

Napisano 25 październik 2016 - 15:43

nie bardzo rozumiem? szukać ci się nie chce?

oczekujesz gotowego rozwiązania?

mam ci gotowy kod wkleić?

 

Zwróć uwagę na "tytuł" tego forum PrestaDesign forum projektantów PrestaShop

 

z akcentem na "projektantów" a skoro jesteś projektantem/wdrożeniowcem/developerem to chyba podstawy powinieneś znać ?


468x60.jpg

468x60_pl.gif

 

QUICK PRESTA SUPPORT:  gg 45116037
SKLEPY  MODUŁY INTEGRACJE  POMOC TECHNICZNA





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Hosting zapewnia: Hekko.pl