Skocz do zawartości


Zdjęcie

Presta i błędy indeksowania Google


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Elek_T

Elek_T

    Początkujący

  • Members
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 12 październik 2016 - 12:11

Dzień dobry.
Sprawdzając prowadzoną stronę (elektrotip.pl) poprzez Google Webmaster w poszczególnych zakładkach/narzędziach wyświetlają się różnego rodzaju błędy.
I tak na przykład:
W zakładce błędy indeksowania pojawia mi się lista ponad 3000 stron nieznalezionych. Gdy wchodzę w poszczególne adresy URL podane na liście, pojawiają się m.in. takie komunikaty (zdublowany adres domeny): -> screen1 w załączniku
bądź też tego typu (na niebiesko i czerwono podkreślone strony, których już nie ma) -> screen2 w załączniku
 
Do tego dochodzi m.in. brak indeksacji wszystkich przesłanych stron z mapy witryny...->screen6
 
Wszystko wskazuje na to, że powodem tego stanu rzeczy są to jakieś błędy w skrypcie. Czy może ktoś z Was spotkał się z tego typu sytuacjami?
Czy można wyeliminować te błędy we własnym zakresie, czy konieczna jest interwencja specjalistów?
 
Bardzo proszę o wszelkie uwagi, sugestie....
 
Pozdrawiam.

Załączone pliki



#2 efrenzy

efrenzy

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 97 postów
  • PrestaShop:1.4, 1.5, 1.6

Napisano 12 październik 2016 - 12:59

Załączone screeny świadczą o tym, że sklep nie ma skonfigurowanych dużo rzeczy, dlatego jak masz czas możesz sam się przez to przebijać ale trochę Ci to zajmie. Zacznij od zakładki w panelu z ustawieniami SEO presty, tak aby preferowane były tylko przyjazne adresy URL. Google nie powinien indeksować serwisu pod linkami z parametrami id=343&cośtam.

Po drugie nie masz żadnej polityki zarządzania starymi adresami, np. wyłączane są stare produkty, lepiej jest je przekierować na innych produkt, inną kategorię lub gdziekolwiek - do tego przyda się jakiś sensowny moduł 301.

Po trzecie problemy z indeksowaniem treści z mapy mogą wynikać z tego że nie masz skonfigurowanej podstawowej wersji adresów URL, oraz możliwe, że twoja mapa XML też jest nieprawidłowa ;)

Zacznij od ustawień SEO dla presty, później od sprawdzenia czy mapy są prawidłowe ...


Solidne wyposażenie serwerowni: SZAFYRACK.pl


#3 Elek_T

Elek_T

    Początkujący

  • Members
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 13 październik 2016 - 13:21

Dzięki za zainteresowanie i odpowiedź!
Trochę przeraża mnie to "dużo rzeczy" :), no ale nie ma wyjścia... trzeba przedsięwziąć działania...



#4 efrenzy

efrenzy

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 97 postów
  • PrestaShop:1.4, 1.5, 1.6

Napisano 13 październik 2016 - 13:39

Daj znać jak Ci idzie ;) Będę kibicował.


Solidne wyposażenie serwerowni: SZAFYRACK.pl


#5 Mistrz Yoda

Mistrz Yoda

    Ekspert

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 1435 postów
  • LocationOstrołęka
  • PrestaShop:1.2, 1.4

Napisano 14 październik 2016 - 13:40

Elek_T: Pytanie za 100 punktów:

Jak to zrobiłeś, że w sitemap masz:

<loc>http://elektrotip.pl/82-kanlux</loc>

A przy wejściu na http://elektrotip.pl/82-kanlux jest z serwera zwrotka 404?


Uwaga: Rady tego użyszkodnika mogą być niebezpieczne dla Twojego komputera, względnie doprowadzić mogą do zwapnienia poszycia nośnika dysku twardego lub preizolowanych połączeń magistrali głównej w wyniku procesów iniekcji kodu SQL H2O.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Hosting zapewnia: Hekko.pl