Skocz do zawartości
Czarekplpl

Błąd bazy danych po imporcie na localhost

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Skopiowałem katalog sklepu  i bazę danych z serwera na localhost i otrzymałem taki błąd.

Link to database cannot be established: SQLSTATE[HY000] [1045] Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: YES)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

A zaktualizowałeś dane dostępowe do bazy w configu? Błąd mówi że nie może się połączyć z bazą ponieważ user/hasło są niepoprawne.

Pliki sklepu sa skopiowane z serwera baza tez, wiec nazwy user i nazwa powinna się zgadzać. I teraz jak w configu podam haslo to mi wsyskakuje ten błąd a jak wykasuje hasło to sklep mi się automatycznie przenosi z localhost na na adress on line a strona backoffice (admina) jest biała bez zadnych 

napisów. Gdzie jeszcze szukać??

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Tam gdzie ircykk wskazał, albo na forum... jak ci się może zgadzać coś co działało na innym serwerze z tym co masz na localhoscie? Przecież nazwa użytkownika i hasło a być może nazwa bazy sa różne. Dlatego na spokojnie wejdź w plik setting.inc i pozmieniaj dane dostępowe jak należy, później wejdź do bazy i zmień adres sklepu na lokalny.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Tam gdzie ircykk wskazał, albo na forum... jak ci się może zgadzać coś co działało na innym serwerze z tym co masz na localhoscie? Przecież nazwa użytkownika i hasło a być może nazwa bazy sa różne. Dlatego na spokojnie wejdź w plik setting.inc i pozmieniaj dane dostępowe jak należy, później wejdź do bazy i zmień adres sklepu na lokalny.

Z setting.inc zrobione. Tylko nie wiem jak mam wejść do bazy żeby zmienić adres na lokalny??

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Odpal phpmyadmin i w tabeli ps_shop_url (ps_configuration dla PS 1.4 i starsze) zmień adres i domenę (localhost), jak nie masz phpmyadmna możesz z linii komend to zrobić.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
define('_DB_SERVER_', 'localhost');
define('_DB_NAME_', '1centdeli');
define('_DB_USER_', 'root');
define('_DB_PASSWD_', '');
define('_DB_PREFIX_', 'ps_');

Zmieniłem na w bazie adres www na "localhost. Name i user są takie same jak na serwerze. Bazę nazwałem tak samo na localhost jak jest na serwerze.

Jak jest bez hasła czyli tak jak wyżej to mam biały ekran nic, żadnego komunikatu a jak podam hasło do bazy takie jak jest na serwerze no to pokazuje błąd taki w pierwszym poście, że hasło czy user nie pasuje.

Jak to dalej diagnozować? Normalnie ręce opadają.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Przede wszystkim włącz debugowanie PrestaShop, zamiast białej strony będzie podany błąd. Włączone debugowanie to absolutna podstawa jakichkolwiek prac z PS.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

No i pojawiły się takie błędy:

Fatal error: Uncaught exception 'ReflectionException' with message 'Class FrontControllerCore does not exist' in C:\xampp\htdocs\1centdeli\classes\Autoload.php:101 Stack trace: #0 C:\xampp\htdocs\1centdeli\classes\Autoload.php(101): ReflectionClass->__construct('FrontController...') #1 [internal function]: Autoload->load('FrontController') #2 C:\xampp\htdocs\1centdeli\controllers\front\IndexController.php(28): spl_autoload_call('FrontController') #3 C:\xampp\htdocs\1centdeli\classes\Autoload.php(98): require('C:\xampp\htdocs...') #4 [internal function]: Autoload->load('IndexController') #5 C:\xampp\htdocs\1centdeli\classes\controller\Controller.php(128): spl_autoload_call('IndexController') #6 C:\xampp\htdocs\1centdeli\classes\Dispatcher.php(341): ControllerCore::getController('IndexController') #7 C:\xampp\htdocs\1centdeli\index.php(28): DispatcherCore->dispatch() #8 {main} thrown in C:\xampp\htdocs\1centdeli\classes\Autoload.php on line 101

O co to chodzi?? Czy ta moja kopia z serwera jest uszkodzona czy nie pełna???

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Wykasowalem zawartość class_index.php

FrontController.php był ale pusty. - podmieniłem go

I jeszcze mi zostalo coś takiego 

Fatal error: Class 'Tools' not found in C:\xampp\htdocs\1centdeli\config\config.inc.php on line 65

Ten plik config.inc.php jest taki sam jak na serwerze.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

a plik config.inc.php jest we wskazanej lokalizacji config\config.inc.php 

 

może ten plik też z oryginalnej instalki przekopiuj

 

i sprawdź czy rzeczywiście plik Tools znajduje się w katalogu classes i ewentualnie sprawdź uprawnienia do pliku

 

sprawdź czy w override nie masz nadpisanych klas

 

i oczywiście usuń  plik /cache/class_index.php

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ewidentnie brakuje plików (brakuje, nie mają praw do odczytu lub są niepoprawne) - skopiuj wszystko jeszcze raz innym klientem FTP. Niektóre klienty zmieniają nazwy plików (wielkość liter) a inne samą treść jeśli nie są dobrze skonfigurowane.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Czym najlepiej skopiować? Ja właśnie podejrzewam, że coś jest skaszanione przy kopiowaniu. Ostatnia kopie robiłem WinSCP.

A może najlepiej z konsoli pscp??? Jak ruszę ze sklepem to nie chciałbym mieć takich niespodzianek więc zależy i na tym, żeby 

mieć pewne narzędzia.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ja korzystam z darmowej FIleZilli i WebDrive, większość klientów działa dobrze ale niektóre wymagają skonfigurowania lub ręcznego ustawienia parametrów połączenia.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem  kopie sklepu z prawami roota sspakowale zipem na serwerze sciągnalem przez pscp i jest lepiej ale nie całkiem dobrze :-))

Jak podam adres sklepu localhost/1centdeli wskakuje mi http://localhost/xampp/splash.php  

Natomiast bez problemu wchodzi backoffice. CZyli pewnie jeszcze gdzieś coś trzeba poprawić.

Tylko gdzie????

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

O dzięki mam tylko teraz strona wyświetla się bez css i bez zdjęć miał ktoś coś podobnego?

 

oraz nie działają przyjazne linki 

 

da się pozmieniać ustawienia w bazie danych??

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się



  • Przeglądający

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.

  • Aktywni użytkownicy

    Nikt jeszcze nie otrzymał reputacji w tym tygodniu.

  • Statystyki forum

    • Tematów
      7477
    • Postów
      36196
×