Skocz do zawartości


Zdjęcie

[Tips & Tricks] Porady


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
31 odpowiedzi w tym temacie

#21 miooodek

miooodek

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 43 postów

Napisano 21 wrzesień 2011 - 10:09

Co do predkości działania, ważne jest by używać pamieci przeglądarki, dla http://sklep-komputerowy.konin.pl/ radził bym umieszczenie w pliku .htaccess nastepujących linii umożliwiających cache zawartości( po przeładowaniu strony użytkownik nie bedzie musiał czekać drugi raz na te same dane), dodatkowo kompresja gzip także jest wskazana i dobrze jest włączyć ją na serwerze
<IfModule mod_expires.c>	ExpiresActive On	AddType image/x-icon .ico	ExpiresByType image/gif "access plus 1 month"	ExpiresByType image/jpg "access plus 1 month"	ExpiresByType image/jpeg "access plus 1 month"	ExpiresByType image/png "access plus 1 month"	ExpiresByType text/css "access plus 1 month"	ExpiresByType text/javascript "access plus 1 week"	ExpiresByType application/javascript "access plus 1 week"	ExpiresByType application/x-javascript "access plus 1 week"	ExpiresByType image/x-icon "access plus 1 year"	ExpiresByType image/ico "access plus 1 month"	ExpiresByType text/js "access plus 1 month"</IfModule>


#22 emils

emils

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 358 postów

Napisano 28 październik 2011 - 21:43

Da się przy pomocy modułu lub htaccess przekierować z wejścia na stronę sklepu na obrazek "strona w budowie"?Kombinuje jak przebudować strone chwilowo ją zamykając, ale nie tracąc dostępu do podglądu strony.

#23 miooodek

miooodek

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 43 postów

Napisano 28 październik 2011 - 21:48

Backoffice > ustawienia > wyłącz skelp(zaznacz) > konserwacja ip (tutaj wpisujemy swoje zewnętrzne ip)Mamy dostep dzieki temu do backoffice(z kazdego ip), i frontoffice(z jednego adresu ip)

#24 emils

emils

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 358 postów

Napisano 29 październik 2011 - 10:17

Backoffice > ustawienia > wyłącz skelp(zaznacz) > konserwacja ip (tutaj wpisujemy swoje zewnętrzne ip) Mamy dostep dzieki temu do backoffice(z kazdego ip), i frontoffice(z jednego adresu ip)

No dobra, ale czy w takim układzie będzie obrazek "strona w budowie"? I czy przy zmiennym IP też będę mógł się dostać do front office?

#25 sower

sower

    Guru

  • Moderatorzy
  • 4229 postów
  • Location3miasto
  • PrestaShop:1.2, 1.3, 1.4, 1.5, 1.6

Napisano 29 październik 2011 - 10:29

będzie tak jak masz zrobioną "stronę" maintenance - czyli pewnie masz standardową - więc będzie komunikat że jest przerwa techniczna i takie tam (zależy od tłumaczenia) - Do BO masz dostęp z dowolnego IP a dostęp do FO (miodek wprowadził w błąd) - tu w BO możesz także za każdym razem dodać swój nowy adres IP (można ustawić dowolną ilość adresów IP) i masz dostęp do FO

468x60.jpg

468x60_pl.gif

 

QUICK PRESTA SUPPORT:  gg 45116037
SKLEPY  MODUŁY INTEGRACJE  POMOC TECHNICZNA


#26 miooodek

miooodek

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 43 postów

Napisano 06 luty 2012 - 22:26

Da się przekierować strony błędów 404 kodem 301 na stronę główna sklepu?

#27 Minor

Minor

    Początkujący

  • Members
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 17 luty 2013 - 09:07

RewriteEngine On
ErrorDocument 404 http://example.com/
ErrorDocument 403 http://example.com/


#28 notabene

notabene

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 125 postów

Napisano 24 marzec 2013 - 12:13

Wyłączenie wyboru Kraju z rejestracji użytkownika (jeżeli mamy sklep, który z założenia jest tylko np dla Klientów z Polski)

Może komuś się to przyda, jeżeli również widzicie jakiś błąd logiczny proszę o info

W pliku authentication.tpl zamiast:
{elseif $field_name eq "Country:name" || $field_name eq "country"}
				<p class="required select" style="visibility: hidden;">
					{l s='Country'}[sup]*[/sup]

					<select name="id_country" id="id_country">
						<option value="">-</option>
						{foreach from=$countries item=v}
						<option value="{$v.id_country}" {if ($sl_country == $v.id_country)} selected="selected"{/if}>{$v.name|escape:'htmlall':'UTF-8'}</option>
						{/foreach}
					</select>
				</p>
wpisujemy:
{if $field_name eq 'Country:name' || $field_name eq 'country'}
		<p class="required text" style="visibility: hidden; height: 1px;">
			{l s='Country'}[sup]*[/sup]

			<input type="text" id="id_country" name="id_country" value="14" />
		</p>

i w pliku address.tpl zamiast:
{if $field_name eq 'Country:name' || $field_name eq 'country'}
		<p class="required select">
			{l s='Country'}[sup]*[/sup]

			<select id="id_country" name="id_country">{$countries_list}</select>
		</p>

wpisujemy:
{if $field_name eq 'Country:name' || $field_name eq 'country'}
		<p class="required text" style="visibility: hidden; height: 1px;">
			{l s='Country'}[sup]*[/sup]

			<input type="text" id="id_country" name="id_country" value="14" />
		</p>

value=14 == ID dla naszego Kraju w bazie

Dodatkowo uruchamiamy w zarządzaniu Geolokalizacja IP i definiujemy co obserwujący mają widzieć w naszym sklepie, jeżeli są z poza Kraju.

#29 sower

sower

    Guru

  • Moderatorzy
  • 4229 postów
  • Location3miasto
  • PrestaShop:1.2, 1.3, 1.4, 1.5, 1.6

Napisano 24 marzec 2013 - 14:18

A nie lepiej powyłączać w konfiguracji sklepu wszystkie kraje z wyjątkiem PL?

468x60.jpg

468x60_pl.gif

 

QUICK PRESTA SUPPORT:  gg 45116037
SKLEPY  MODUŁY INTEGRACJE  POMOC TECHNICZNA


#30 notabene

notabene

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 125 postów

Napisano 24 marzec 2013 - 18:33

Można i to co piszesz, mam też zrobione, ale musiałem maksymalnie uprościć rejestrację użytkownika a co za tym idzie wyłączyć wybór Kraju (bo co to jest za wybór jak jest tylko jeden) Chciałem mieć też pewność, że id_country będzie otrzymywało zawsze poprawną wartość, stąd też wolałem przypisać jej wartość statycznie. Niestety nie znalazłem nigdzie info, jak można z poziomu panelu wyłączyć Kraj z rejestracji (nie da się) na forum też nie uzyskałem odpowiedzi, lub chociaż wskazówki w jaki sposób taki efekt uzyskać

#31 Czarekplpl

Czarekplpl

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 223 postów
  • PrestaShop:1.6

Napisano 30 maj 2015 - 14:53

Instalacja partycji cache w ramie serwera przyspiesza znacznie cały sklep.

Plolecam https://filipczyk.ne...przyspieszenie/

Wadą jest, że czasem zmiany nie odświerzają się od razu ale jest to do przełknięcia.



#32 jagoda08

jagoda08

    Początkujący

  • Members
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 24 luty 2017 - 11:15

// zły dział - ircykk






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Hosting zapewnia: Hekko.pl