Skocz do zawartości


Zdjęcie

Prestashop a WDT


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 Mistrz Yoda

Mistrz Yoda

    Ekspert

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 1443 postów
  • LocationOstrołęka
  • PrestaShop:1.2, 1.4

Napisano 16 kwiecień 2013 - 08:30

Cześć! Jestem ciekaw jak rozwiązaliście problem WDT, bo zakładam, że część użytkowników forum trochę eksportuje - do firm UE. Chciałbym by jedna z grup Klientów miała na stałe przypisany VAT 0%. Czy jest na to metoda w BO czy trzeba modyfikować core?
Uwaga: Rady tego użyszkodnika mogą być niebezpieczne dla Twojego komputera, względnie doprowadzić mogą do zwapnienia poszycia nośnika dysku twardego lub preizolowanych połączeń magistrali głównej w wyniku procesów iniekcji kodu SQL H2O.

#2 sower

sower

    Guru

  • Moderatorzy
  • 4241 postów
  • Location3miasto
  • PrestaShop:1.2, 1.3, 1.4, 1.5, 1.6

Napisano 16 kwiecień 2013 - 09:00

a ustawienie stawki vat na 0% dla krajów UE w regułach podatku nie wystarczy? tak pytam z ciekawości ;)

468x60.jpg

468x60_pl.gif

 

QUICK PRESTA SUPPORT:  gg 45116037
SKLEPY  MODUŁY INTEGRACJE  POMOC TECHNICZNA


#3 Mistrz Yoda

Mistrz Yoda

    Ekspert

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 1443 postów
  • LocationOstrołęka
  • PrestaShop:1.2, 1.4

Napisano 16 kwiecień 2013 - 10:39

Nie wystarczy, gdyż eksportując produkt detalicznie naliczam polski VAT, czyli 23% a sprzedając osobie w UE prowadzącej DG naliczam VAT w wysokości 0% z uwagi na przepisy WDT. Stąd pytanie czy takowy mechanizm w BO istnieje, bo tak to będę chciał zlecić taką "karkołomną modyfikację".
Uwaga: Rady tego użyszkodnika mogą być niebezpieczne dla Twojego komputera, względnie doprowadzić mogą do zwapnienia poszycia nośnika dysku twardego lub preizolowanych połączeń magistrali głównej w wyniku procesów iniekcji kodu SQL H2O.

#4 sower

sower

    Guru

  • Moderatorzy
  • 4241 postów
  • Location3miasto
  • PrestaShop:1.2, 1.3, 1.4, 1.5, 1.6

Napisano 16 kwiecień 2013 - 11:50

no to tu niestety wtopka bo taki mechanizm generalni nie istnieje ;) - VAT można globalnie naliczyć dla danego kraju. Ale....... można posłużyć się grupami klientów (oddziela grupa klientów z cenami netto) albo kombinować z dublowaniem krajów (z inną stawką vat) jeżeli klient wybierze "firma"

468x60.jpg

468x60_pl.gif

 

QUICK PRESTA SUPPORT:  gg 45116037
SKLEPY  MODUŁY INTEGRACJE  POMOC TECHNICZNA


#5 Mistrz Yoda

Mistrz Yoda

    Ekspert

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 1443 postów
  • LocationOstrołęka
  • PrestaShop:1.2, 1.4

Napisano 17 kwiecień 2013 - 08:37

I faktycznie wtopa. Przekopałem 9 stron podobnych problemów z b2b i pupa. Taki Zencart ma to w standardzie zaimplementowane a PSTeam traktuje temat po macoszemu. W tej chwili mam oddzielną grupę Klientów z cenami netto, jednak PS w standardzie przy zamówieniu dolicza ten VAT do całości zamówienia a powinna tylko do kosztów przesyłki dla klientów posiadających Europejski NIP.
Uwaga: Rady tego użyszkodnika mogą być niebezpieczne dla Twojego komputera, względnie doprowadzić mogą do zwapnienia poszycia nośnika dysku twardego lub preizolowanych połączeń magistrali głównej w wyniku procesów iniekcji kodu SQL H2O.

#6 sower

sower

    Guru

  • Moderatorzy
  • 4241 postów
  • Location3miasto
  • PrestaShop:1.2, 1.3, 1.4, 1.5, 1.6

Napisano 17 kwiecień 2013 - 09:36

http://addons.presta... ... group.html

generalnie to tak jak dodasz klienta do grupy która ma ustawione ceny netto to tak powinny być naliczane ceny i w koszyku i w proformie itd.

468x60.jpg

468x60_pl.gif

 

QUICK PRESTA SUPPORT:  gg 45116037
SKLEPY  MODUŁY INTEGRACJE  POMOC TECHNICZNA


#7 Mistrz Yoda

Mistrz Yoda

    Ekspert

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 1443 postów
  • LocationOstrołęka
  • PrestaShop:1.2, 1.4

Napisano 17 kwiecień 2013 - 11:32

Moduł do którego podałeś link nie robi tego co potrzebuje zwykły zjadacz b2b. Zasada jest taka (dla sklepu znajdującego się w Polsce): - Kupuje Konsument z polski, więc płaci: suma=(produkty+VAT23%)+(przesyłka+VAT23%) - Kupuje Konsument z UE, więc płaci: suma=(produkty+VAT23%)+(przesyłka+VAT23%) - Kupuje niekonsument z polski więc płaci: suma=(produkty+VAT23%)+(przesyłka+VAT23%) (grupa niekonsumentów widzi ceny netto) - Kupuje niekonsument z UE, więc płaci: suma=(produkty+VAT0%)+(przesyłka+VAT0%) (grupa niekonsumentów z UE widzi ceny netto) Takiego rozwiązania poszukuje. Zechcesz wycenić swoją pracę na PW? Edit: w grę wchodzić może również brudny hack w postaci IFa w odpowiednich miejscach dla grupy [niekonsument_UE].
Uwaga: Rady tego użyszkodnika mogą być niebezpieczne dla Twojego komputera, względnie doprowadzić mogą do zwapnienia poszycia nośnika dysku twardego lub preizolowanych połączeń magistrali głównej w wyniku procesów iniekcji kodu SQL H2O.

#8 sower

sower

    Guru

  • Moderatorzy
  • 4241 postów
  • Location3miasto
  • PrestaShop:1.2, 1.3, 1.4, 1.5, 1.6

Napisano 17 kwiecień 2013 - 12:44

Dobra to pytanie czy dobrze rozumuję?

Dołączona grafika

Link http://img43.imagesh...5117/bezvat.jpg

Dla grupy klientów - ceny produktów netto a koszt wysyłki brutto?

468x60.jpg

468x60_pl.gif

 

QUICK PRESTA SUPPORT:  gg 45116037
SKLEPY  MODUŁY INTEGRACJE  POMOC TECHNICZNA


#9 Mistrz Yoda

Mistrz Yoda

    Ekspert

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 1443 postów
  • LocationOstrołęka
  • PrestaShop:1.2, 1.4

Napisano 17 kwiecień 2013 - 13:34

Załączony plik  Bez nazwy.jpg   90,93 KB   31 Ilość pobrań Przepraszam ostatnio nazbyt namotałem wypowiedzią, jak w załączeniu, czyli suma cen produktów netto 25,04zł suma cen dostaw netto: 10 zł razem netto: 35,04 zł podatek VAT: 0,00 zł do zapłaty brutto: 35,04 zł :) edit: dostawa niech zostanie netto, bo niby to usługa ale związana z pakowaniem, przemieszczeniem więc może być również netto + 0% VAT,
Uwaga: Rady tego użyszkodnika mogą być niebezpieczne dla Twojego komputera, względnie doprowadzić mogą do zwapnienia poszycia nośnika dysku twardego lub preizolowanych połączeń magistrali głównej w wyniku procesów iniekcji kodu SQL H2O.

#10 sower

sower

    Guru

  • Moderatorzy
  • 4241 postów
  • Location3miasto
  • PrestaShop:1.2, 1.3, 1.4, 1.5, 1.6

Napisano 17 kwiecień 2013 - 14:55

generalnie to można ustawić wszystko na netto - z tym, że tu mała uwaga jeżeli nie ustawisz odpowiedniej ceny w dedykowanym przewoźniku dla EU to będziesz na vacie w plecy - czyli cena przewoźnika musi być twoją ceną brutto z ustawionym 0 vat-em

468x60.jpg

468x60_pl.gif

 

QUICK PRESTA SUPPORT:  gg 45116037
SKLEPY  MODUŁY INTEGRACJE  POMOC TECHNICZNA


#11 Mistrz Yoda

Mistrz Yoda

    Ekspert

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 1443 postów
  • LocationOstrołęka
  • PrestaShop:1.2, 1.4

Napisano 17 kwiecień 2013 - 19:09

Przy przewoźniku mam o tyle prościej, że każdy jest zawyżony dwukrotnie a płatność dla niekonsumentów_UE tylko PayPal który partycypuje w % przy zwrocie (nadpłaty) - więc mogę kombinować do realnych kosztów wysyłek.
Uwaga: Rady tego użyszkodnika mogą być niebezpieczne dla Twojego komputera, względnie doprowadzić mogą do zwapnienia poszycia nośnika dysku twardego lub preizolowanych połączeń magistrali głównej w wyniku procesów iniekcji kodu SQL H2O.

#12 sower

sower

    Guru

  • Moderatorzy
  • 4241 postów
  • Location3miasto
  • PrestaShop:1.2, 1.3, 1.4, 1.5, 1.6

Napisano 17 kwiecień 2013 - 20:08

no to tak jak ci pisałem jest możliwe ustawienie dla określonej grupy klientów naliczanie/wyświetlanie cen netto - zarówno dla produktów jaki i kosztów wysyłki Czyli produkty netto koszty wysyłki netto wiąże się to z modyfikacją core sklepu :D :D :D :D

468x60.jpg

468x60_pl.gif

 

QUICK PRESTA SUPPORT:  gg 45116037
SKLEPY  MODUŁY INTEGRACJE  POMOC TECHNICZNA


#13 sower

sower

    Guru

  • Moderatorzy
  • 4241 postów
  • Location3miasto
  • PrestaShop:1.2, 1.3, 1.4, 1.5, 1.6

Napisano 18 kwiecień 2013 - 10:35

Dołączona grafika

no to masz tak jak chciałeś

suma cen produktów netto 25,04zł
suma cen dostaw netto: 10 zł
razem netto: 35,04 zł
podatek VAT: 0,00 zł
do zapłaty brutto: 35,04 zł


468x60.jpg

468x60_pl.gif

 

QUICK PRESTA SUPPORT:  gg 45116037
SKLEPY  MODUŁY INTEGRACJE  POMOC TECHNICZNA


#14 powershop24.pl

powershop24.pl

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 120 postów
  • LocationSzczecin
  • PrestaShop:1.4, 1.6

Napisano 18 lipiec 2014 - 09:29

bezvat2.jpg

no to masz tak jak chciałeś

A czy istnieje jakiś sposób aby automatycznie dopisywać klienta zagranicznego z Unii (niekonsument_UE) do innej grupy (wszystko w cenach netto) na podstawie kraju i wypełnionego numeru UE VAT?

Kraj klienta i numer UE VAT jest ustawiany na poziomie adresów i na podstawie tam wprowadzanych danych można by rozpoznać czy przypisać klienta do tej specjalnej grupy klientów niekonsument_UE. Pomyślałem o napisaniu w bazie triggera który po wypełnieniu adresu rozliczeniowego, sprawdzi te 2 pola i jak są uzupełnione to ustawi klientowi domyślna nową grupę. Tylko że nie bardzo wiem jak rozpoznać z poziomu bazy danych który adres jest faktycznie rozliczeniowym? Gdzie zapisywana jest informacja o tym który adres jest adresem dostawy a który rozliczeniowym?

 

K.


Sklep internetowy http://www.powershop24.pl - baterie, akumulatorki, ładowarki, latarki, pojemniki do przechowywania baterii i akumulatorków amerykańskiej firmy Powerpax.

#15 sower

sower

    Guru

  • Moderatorzy
  • 4241 postów
  • Location3miasto
  • PrestaShop:1.2, 1.3, 1.4, 1.5, 1.6

Napisano 18 lipiec 2014 - 10:42

Nie bardzo bo klienta w czasie składania zamówienia ma możliwość zmiany adresu do fv a taka zamian musiała by wymusić w jakiś sposób przeliczenia koszyka - co nie jest zbyt zgodne z przepisami EU - to co w koszyku jest święte ;)


468x60.jpg

468x60_pl.gif

 

QUICK PRESTA SUPPORT:  gg 45116037
SKLEPY  MODUŁY INTEGRACJE  POMOC TECHNICZNA


#16 powershop24.pl

powershop24.pl

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 120 postów
  • LocationSzczecin
  • PrestaShop:1.4, 1.6

Napisano 18 lipiec 2014 - 11:32

Nie bardzo bo klienta w czasie składania zamówienia ma możliwość zmiany adresu do fv a taka zamian musiała by wymusić w jakiś sposób przeliczenia koszyka - co nie jest zbyt zgodne z przepisami EU - to co w koszyku jest święte ;)

Samo dodawanie klientów do innej grupy też nic nie da bo jest to już czynność post factum, kiedy klient już się zarejestrował i złożył zamówienie. Ma sens tylko przy nowych zamówieniach i to dopiero po zalogowaniu się takiego klienta.

 

K.


Sklep internetowy http://www.powershop24.pl - baterie, akumulatorki, ładowarki, latarki, pojemniki do przechowywania baterii i akumulatorków amerykańskiej firmy Powerpax.

#17 sower

sower

    Guru

  • Moderatorzy
  • 4241 postów
  • Location3miasto
  • PrestaShop:1.2, 1.3, 1.4, 1.5, 1.6

Napisano 18 lipiec 2014 - 12:30

no najpierw logowanie a potem dodawanie do koszyka

lub geolokalizacja


468x60.jpg

468x60_pl.gif

 

QUICK PRESTA SUPPORT:  gg 45116037
SKLEPY  MODUŁY INTEGRACJE  POMOC TECHNICZNA


#18 Mistrz Yoda

Mistrz Yoda

    Ekspert

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 1443 postów
  • LocationOstrołęka
  • PrestaShop:1.2, 1.4

Napisano 18 lipiec 2014 - 14:57

Ja zmieniam po prostu klientowi grupę na niekonsument_UE - grupa to posiada VAT 0% i wyświetlanie cen netto. Zauważyłem że zdecydowana większość Klientów niekonsumentów i tak przez złozeniem zamówienia zasięga języka na biuro@. A reszta jest miło zaskoczona po przeliczeniu koszyka na ceny netto (vat 0%).


Uwaga: Rady tego użyszkodnika mogą być niebezpieczne dla Twojego komputera, względnie doprowadzić mogą do zwapnienia poszycia nośnika dysku twardego lub preizolowanych połączeń magistrali głównej w wyniku procesów iniekcji kodu SQL H2O.

#19 Zambezi

Zambezi

    Początkujący

  • Members
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 06 maj 2016 - 05:21

Odświeżę, 

 

mógłbyś objaśnić jak w końcu udało się osiągnąć tą grupę klientów z zerowym vatem?

 

 

Potrzebna mi grupa klientów do której manualnie będę mógł dodać podmioty a one będą w stanie zamówić z zerowym vatem widząc ceny brutto bez vat/z 0% vat. 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Hosting zapewnia: Hekko.pl