sklep

Zmień rozmiar tekstu   Drukuj

Kto jest w błędzie - prestashop, czy pozycjoner

Wszystko na temat indeksowania przez wyszukiwarki, pozycjonowania i optymalizacji.

Kto jest w błędzie - prestashop, czy pozycjoner

Postprzez lukaszjedrasiak » czwartek, 2 sierpnia 2012, 08:38

Witam,

Mam sklep na preście 1.4.4.1 - http://www.graweromat.pl
Zmieniłem trochę domyślny wygląd, grzebiąc w stylach i tplach. Kodu źródłowego nie zmieniałem. Wrzuciłem parę wtyczek, ale też bez szaleństw.

Następnie zleciłem pozycjonowanie serwisu zewnętrznej firmie i po miesiącu otrzymałem wiadomość z informacją, że sklep generalnie nie nadaje się do pozycjonowania z poniższych powodów:
1) Klient ma mapę serwisu zbudowaną błędnie:
a) te same produkty są 2 razy dodane do mapy witryny
b) nie wiem po co obrazki są dodane do mapy witryny

2) zapytaj klienta czy miał kiedys seo. Może dostał jakieś filtry kiedyś za złe seo

3) w serwisie są błedy (zobacz jak wygląda stona http://graweromat.pl/moje-konto - ma jakiś dziwny skrypt)

4) w serwisie jest zduplikowana treść (np. http://graweromat.pl/18-pieczatki-imien ... derway=asc oraz http://graweromat.pl/18-pieczatki-imienne ) to dla Google ta sama strona. Google tego nie lubi i źle się pozycjonują takie serwisy. Tu sugestia, aby inaczej budować url'e które mają zawężone wyszukiwanie. Albo niech robi to wewnętrzny mechanizm (najlepsze wyjście pod kątem SEO), albo niech te zmiany wynikające z filtrów pojawią się po hashu.

5) na stronie http://graweromat.pl/mapa-strony jest link do nieistniejącej strony głównej (http://graweromat.pl/content/category/1 ... 2%C3%B3wna)

6) Najprościej będzie zrobić sklep od początku. W tym jest za dużo bugów. Bez naprawienia tego małe są szanse żeby to się mogło seo-wac.


I teraz w skrócie moja odpowiedź:
1. mapa serwisu - generowana automatycznie przez system. Nie wpływaliśmy na nią. Ale zainstalowałem też dodatek, który generuje mapę pod googla - http://graweromat.pl/sitemap.xml . Zgłosiliśmy ją w analyticsie. Może wystarczy wyrzucić tę prestową, a zostawić ("wyeksponować") tę googlowską?
2. Nie robiliśmy wcześniej żadnego seo - serwis jest świeży, przekazaliśmy wam w zasadzie białą kartę :)
3. Moje konto - też wbudowane w prestę, osobiście nie dopatrzyłem się tam jakichś problemów, nie bardzo rozumiem co tam jest nie tak :)
4. Tutaj też presta sama sobie to generuje i tak naprawdę nie wiem, na ile mamy możliwość wpływu na budowanie linków.
5. Nie wiem, jak to działa - presta znów to sobie sama wygenerowała.


I teraz moje pytanie do wszystkich, którzy siedzą w preście dłużej - czy to system ma wbudowane "bugi" utrudniające pozycjonowanie, czy pozycjoner wyszukuje sobie problemy?

Z góry dzięki!
lukaszjedrasiak
 
Posty: 6
Dołączył(a): czwartek, 22 marca 2012, 21:01

Re: Kto jest w błędzie - prestashop, czy pozycjoner

Postprzez mario » czwartek, 2 sierpnia 2012, 11:11

Odpowiedz jest prosta
Prestashop jest systemem open source a nie pudelkowym
Wiele rzeczy masz wbudowane a wiele nie.
Prestashop czesciowo ma obsluge SEO
W wielu miejscach skryptu dano wedke, ale rybke musisz sobie sam zlapac
Stwierdzono, ze obsluga SEO jest na tyle waznym i indywidualnym systemem, ze nie zdecydowano sie na pelna implementacje.( trudno przewidziec zachowanie wg ustawien uzytkownika i jego kontentu )
Pozostawiono to do dyspozycji webmasterow, ktorzy stawiaja sklepy pod wymagania klienta.
nie jest to trudne ale wymaga znajomosci tresci witryny i pod tym katem buduje sie generatory
tu masz link:
http://www.prestashop.com/forums/topic/ ... es-how-to/

ad vocem do twojego pytania
sklanialbym sie ku tezie ze to wlasnie pozycjoner ma racje i wedlug jego zalecen trzeba wprowadzic to do silnika presty
i tak wlasnie byc powinno, to jedynie sluszna droga, tak to Prestashop Team mysle mial na mysli.

Tu nasuwa sie drugie pytanie:
jak poradzic sobie z czesta zmiana zawartosci kontentu, coz sklep to tez biznes i wymaga nakladow, wiec specjalnie zatrudniony pracownik jest niezbedny.
Na zachodzie firma ktora chce miec sklep, zglasza sie do digital studio, oni stawiaja sklep, wprowadzaja towary i wogole zarzadzaja sklepem. Klient tylko placi za usluge i dostarcza materialy do tresci, pliki .csv, itd. nic go wiecej nie obchodzi.

Mysle, ze jak zastosujesz sie do rozwiazan w podanym linku, bedziesz unikal duplikatow nazw w url friendly i opisach, to 99% zalecen bedziesz mial spelnione.
mario
Średnio Zaawansowany
 
Posty: 79
Dołączył(a): środa, 27 lipca 2011, 17:08

Re: Kto jest w błędzie - prestashop, czy pozycjoner

Postprzez sower » czwartek, 2 sierpnia 2012, 12:23

@mario ale presta jest darmowa więc reszta rzeczy też powinna być nie ;)
i 100% zgodność z wymaganiami seo i cała reszta ;)

a tak poważnie ;) w domyślnej konfiguracji presta pozycjonuje się jako tako ale chcąc mieć pozycjonuje bez "jako tako" niestety trzeba ją dostosować ;) i w sumie pozycjoner ma rację ;)

to nie jest tak - instalujesz i masz ;)
Obrazek
QUICK PRESTA SUPPORT: gg 45116037
SKLEPY | MODUŁY | INTEGRACJE | POMOC TECHNICZNA
Avatar użytkownika
sower
Guru
 
Posty: 2899
Dołączył(a): poniedziałek, 26 kwietnia 2010, 17:50

Re: Kto jest w błędzie - prestashop, czy pozycjoner

Postprzez vivaldi » czwartek, 2 sierpnia 2012, 12:40

b) nie wiem po co obrazki są dodane do mapy witryny


Tylko po tym stwierdzeniu należy ominąć z daleka pozycjonera. Tylna część ciała a nie pozycjoner.

PS najpotrzebniejsze mechanizmy SEO ma zaimplementowane - trzeba tylko z nich skorzystać.
Ale by napisać prawdę: Ty z SEO PS nie skorzystałeś.
Zobacz jak widzi Cię gugiel: http://www.google.pl/search?hl=pl&outpu ... t.pl&btnG=
A tak widzi Twoją konkurencję: http://www.google.pl/#hl=pl&output=sear ... b405e18bec
Widzisz różnicę?

Oczywiście kod pomysłu @studioneko z http://www.prestashop.com/forums/index. ... _p__876970 też.

edit: literówki - bykom stop!
Ostatnio edytowano czwartek, 2 sierpnia 2012, 12:53 przez vivaldi, łącznie edytowano 2 razy
Uwaga: Rady tego użyszkodnika mogą być niebezpieczne dla Twojego komputera, względnie doprowadzić mogą do zwapnienia poszycia nośnika dysku twardego lub preizolowanych połączeń magistrali głównej w wyniku procesów iniekcji kodu SQL H2O.
Avatar użytkownika
vivaldi
Guru
 
Posty: 1249
Dołączył(a): sobota, 6 marca 2010, 18:03

Re: Kto jest w błędzie - prestashop, czy pozycjoner

Postprzez mario » czwartek, 2 sierpnia 2012, 12:49

akurat w tej kwestii to pozycjoner dal ciala, oj...
dlaczego presta w SEO nie obsluguje dodatkowych zmiennych w adresie?
widocznie jeszcze do tego nie doszli, chociaz bylby problem znowu z modulami, ktore tutaj zmienne modyfikuja
wystarczylaby obsluga rel="canonical"
Ostatnio edytowano czwartek, 2 sierpnia 2012, 12:56 przez mario, łącznie edytowano 1 raz
mario
Średnio Zaawansowany
 
Posty: 79
Dołączył(a): środa, 27 lipca 2011, 17:08

Re: Kto jest w błędzie - prestashop, czy pozycjoner

Postprzez vivaldi » czwartek, 2 sierpnia 2012, 12:53

Jakie zmienne?
Uwaga: Rady tego użyszkodnika mogą być niebezpieczne dla Twojego komputera, względnie doprowadzić mogą do zwapnienia poszycia nośnika dysku twardego lub preizolowanych połączeń magistrali głównej w wyniku procesów iniekcji kodu SQL H2O.
Avatar użytkownika
vivaldi
Guru
 
Posty: 1249
Dołączył(a): sobota, 6 marca 2010, 18:03

Re: Kto jest w błędzie - prestashop, czy pozycjoner

Postprzez mario » czwartek, 2 sierpnia 2012, 13:01

vivaldi napisał(a):Jakie zmienne?

chociazby sortowania
od tego wlasnie jest rel canonical
mario
Średnio Zaawansowany
 
Posty: 79
Dołączył(a): środa, 27 lipca 2011, 17:08

Re: Kto jest w błędzie - prestashop, czy pozycjoner

Postprzez vivaldi » czwartek, 2 sierpnia 2012, 13:02

A zaglądałeś do pliku robots.txt?
No właśnie rel canonical generalnie nie jest od tego.
Uwaga: Rady tego użyszkodnika mogą być niebezpieczne dla Twojego komputera, względnie doprowadzić mogą do zwapnienia poszycia nośnika dysku twardego lub preizolowanych połączeń magistrali głównej w wyniku procesów iniekcji kodu SQL H2O.
Avatar użytkownika
vivaldi
Guru
 
Posty: 1249
Dołączył(a): sobota, 6 marca 2010, 18:03

Re: Kto jest w błędzie - prestashop, czy pozycjoner

Postprzez sower » czwartek, 2 sierpnia 2012, 16:39

no tylko ten standardowo generowany plik robots.txt nie jest bardzo elo elo ;)
Obrazek
QUICK PRESTA SUPPORT: gg 45116037
SKLEPY | MODUŁY | INTEGRACJE | POMOC TECHNICZNA
Avatar użytkownika
sower
Guru
 
Posty: 2899
Dołączył(a): poniedziałek, 26 kwietnia 2010, 17:50

Re: Kto jest w błędzie - prestashop, czy pozycjoner

Postprzez vivaldi » czwartek, 2 sierpnia 2012, 20:51

Dlaczego? :) Te najważniejsze anty duplicate content zawiera:
Kod: Zaznacz cały
Aby zobaczyć treść tego linku, musisz się zarejestrować lub zalogować.
Uwaga: Rady tego użyszkodnika mogą być niebezpieczne dla Twojego komputera, względnie doprowadzić mogą do zwapnienia poszycia nośnika dysku twardego lub preizolowanych połączeń magistrali głównej w wyniku procesów iniekcji kodu SQL H2O.
Avatar użytkownika
vivaldi
Guru
 
Posty: 1249
Dołączył(a): sobota, 6 marca 2010, 18:03

Następna strona

Powrót do SEO/pozycjonowanie/optymalizacja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość